חוש שיווי המשקל!!
מודה ומתוודה ששיווי המשקל שלי אף פעם לא היה משהו, עוד כילדה. אני מניחה שיש לא מעט ילדים שגלגלון ומשחקי כדור הם לא הזירה המועדפת עליהם.
אז תגידו – נו אז מה?!
אז ככה –
שיווי משקל פיזי יכול להשפיע גם על שיווי המשקל הרגשי, תחושת המסוגלות והביטחון העצמי. לכן, זה בידיים שלנו ההורים לאפשר סביבה שמעודדת תנועה, מפעילה ומאתגרת את שיווי המשקל. כי כמו שאמרה לי המורה שלי ליוגה בזמנו, כשלא הצלחתי להחזיק על רגל אחת יותר מ 30 שניות 🙃 תמיד אפשר להשתפר.
על קצה המזלג:
✔ שיווי המשקל שומר אותנו יציבים בתנועה, מאזן אותנו כשאנחנו עוברים ממנח למנח, ומגן עלינו מפני נפילות.
✔ קולטני החישה לשיווי המשקל נמצאים באוזן הפנימית – 3 תעלות עם נוזל ושערות שמעבירים מידע למוח על מנח הגוף עם כל שינוי בתנועה.
✔ מערכת שיווי המשקל עובדת בשיתוף פעולה עם חוש הראיה והתחושה העמוקה ואחראית על שמירת מתח השרירים כך שהגוף ישמר יציב.
✔ תינוק נולד אם איבר החישה לשיווי משקל, אך ללא מנגנוני היציבה – תגובות יישור ושיווי המשקל מול כוח הכבידה. ככל שיווחה את הסביבה, ינוע במרחב וידחוף את גופו כנגד כוח הכבידה יתפתחו גם תגובות אלה (גוף ששואף להיות זקוף, ובלימה עם הידיים בזמן נפילה)
✔ על הקשר בין שיווי משקל פיזי לשיווי משקל רגשי – ארחיב בפוסט אחר.
רגע לפני שמתחילות 💕
הורידי הילוך והאטי את הקצב.
תינוקות וילדים יפתחו היטב את שיווי המשקל שלהם. אם לא נפריע להם, נכבה את הטלוויזיה, נשים את הטאבלט בצד ונאפשר להם לחקור את הסביבה.
אנחנו רק נשמור על בטיחות.
אני מאמינה שבכל ילד נמצאת מוטיבציה פנימית לחקור וללמוד.
הכי קל לעודד תנועה, ע"י … דוגמא אישית 🤸 אם תחליטו שאחד הערכים בבית שלכן הוא פעילות גופנית, הם ילכו בעקבותיכן. Children see, children do
ועוד דבר אחד קטן –
תזכרו, אין דבר כזה תינוק (או ילד) עצלן. אולי יש איזשהו קושי ובגלל זה הוא או היא נמנעים. אם אכן כך המצב, אני ממליצה להתייעץ עם פיזיותרפיסטית התפתחותית.
שלבי התפתחות התינוק - רעיונות לפעילות עם קטנטנים לגירוי חוש שיווי המשקל
הנה מתחילות 🎈
✔ קטנטנים –
לעודד את השכיבה על הבטן והרמת הראש, לצאת לטיול במנשא, בעגלת האמבטיה על הבטן או בעגלול על הבטן. שימי שיר שאת אוהבת ותרקדו ביחד, לאט לאט ובלי להקפיץ.
וגם – אני מאוד אוהבת – על כדור פיזיו על הבטן תוך החזקה של המרפקים, בתנועה איטית – ימינה ושמאלה, קדימה ואחורה, סיבוב לימין וסיבוב לשמאל.
✔ תינוקות מתיישבים / זוחלים / נעמדים –
משחק מעברים – לאתגר את שיווי המשקל בכך שתעודדי את המעברים ממנח אחד לשני. לדוגמא: אם התינוק שלך נעמד, הציעי לו גירוי בצד ימין נמוך מגובה הברך, כדי שירד אליו, ושוב בצד שמאל.
תינוק זוחל – פזרי כריות ושיזחל מעל ומתחת.
תינוק מתיישב – הציעי צעצוע מצד ימין או צד שמאל כדי לעודד מעבר לזחילה (מבטיחה להעלות כל דוגמא כזו, בפוסט נפרד).
✔ אחים גדולים 💪 –
השמיים הם הגבול! לדלג, להתנדנד, להתגלגל ולטפס.
תחליטו שאתן עושות שלוש פעמים בשבוע מסיבת ריקודים בסלון, קנו טרמפולינה קטנה לבית ותפתחו כל יום בכמה קפיצות טובות. ואם יש לכן כדור פיזיו בבית – הנה סרטון קצר לפעילות כייפית עם הכדור
ו…הצעות למשחקים נוספים יתקבלו בברכה ובכל שאלה אני זמינה!