גזים, כאבי בטן, עצירות, פרפרים בבטן כל גיל והתענוג שלו…
כמה משמעותית היא מערכת העיכול ברווחה שלנו ושל הילדים שלנו. למעשה, אי אפשר לדבר על אכילה והאכלה בלי לדבר על מערכת העיכול: אחת המערכות החכמות והמרתקות שיש לנו בגוף, עד כדי כך שאפשר לקרוא לה מוח מספר 2, אחרי מוח הגולגולת.
הנה טעימה על קצה המזלג, של העולם המופלא שמתקיים לנו בבטן
5 עובדות על מערכת העיכול:
מערכת העצבים השנייה בגודלה בגוף (אחרי המוח) נמצאת במערכת העיכול!! למעשה יש שני מוחות – מוח הגולגולת ומוח המעיים.
70% ממערכת החיסון שוכנים במערכת העיכול!
מערכת העיכול אוהבת ת נ ו ע ה – זאת אומרת שככל שהגוף שלנו או של הקטנטנים סטטי, נייח, קשה יותר למערכת לשחרר. ולהיפך – אם נדאג לנוע ולהניע את התינוקות שלנו (כל גיל והתנועה שלו) נעזור בשחרור של גזים או עצירויות.
מצב הרוח שלנו ומצב המעיים שלנו קשורים קשר הדוק ולא מודע, כשאנחנו לא יכולים לבטא את הלחץ שלנו במילים, מערכת העיכול מבטאת את הלחץ בדרכה שלה, ותגללי עוד קצת למטה לסיפור קצר על יערונת אהובתי שממחיש במדויק את הקשר.
מספר החיידקים שנמצאים במערכת העיכול שלנו גדול פי 10 ממספר התאים האנושיים בגוף. כלומר, כל אחד ואחת מאיתנו עשויים 90% דנ״א חיידקים ו 10% דנ״א אנושי.
ועכשיו סיפור:
יערונת שלי (רוב הסיפורים עליה, כי רק היא מרשה לשתף :)) כשהייתה בת שנה ו 7 חודשים, התחילה גן חדש. אותם ילדים אבל צוות ומבנה חדשים.
הגיעה לגן – הקיאה ושילשלה.
חזרה הביתה – כלום.
בחזרה לגן – שוב הבטן.
חוזרת הביתה – דבש! הילדה צוהלת ושמחה.
כעבור 3 ימי הבראה בבית, חזרנו לגן בדחילו ורחימו. ומה קרה? כמובן! מקיאה. בכניסה לגן
הגננת החכמה עשתה חיבור מושלם:
לא וירוס בטן ולא נעליים! תכניסי אותה לגן, היא בריאה. מדובר במצב ריגשי, כשיערה תרגיש בטוחה בגן, הבטן תרגע.
וכך היה!
אחרי כמה ימים בגן, עם אקסטרה תשומת לב, יערה נרגעה, ואיתה גם כאבי הבטן.
איך זה?
כי כאבי בטן נוצרים לא רק כתוצאה מעיכול כזה או אחר, אלא ואולי בעיקר, קשורים ובאים לידי ביטוי במצב ריגשי לא מאוזן. ככל שהילדים שלנו גדלים והפרשנות הרגשית שלהם תופסת מקום משמעותי יותר בחוויות שלהם, לעיתים המילים ׳אמא כואבת לי הבטן׳ יכולות להעיד על קושי רגשי – נבהלתי, פחדתי, התרגשתי, נעצבתי – ומה שהם לא יודעים לבטא במילים, עלול להופיע כ״כאב בטן״.
למה זה קורה?
בגלל הקשר בין מוח 1 למוח 2!
איזה מענה אנחנו יכולות לתת?
בכאב הבטן הבא של הילד או הילדה, לפני שאתן שולחות לשירותים, תנו מגע – חיבוק, עיסוי בטן, או אפילו רק להניח יד – כל אלו עוזרים להם להרפות, לנשום, להוריד קורטיזול ולהעלות אוקסיטוצין. ובעיקר בעיקר – אנחנו מסמנות להם שהם לא לבד. גם כשהם בני שלוש, שלוש עשרה או אפילו בגילנו.
מה דעתכן? מסכימות איתי?
מי מכן שיש לה ילדים גדולים – קרה שכאבה להם הבטן וזה לא היה כי אכלו משהו מקולקל?
מחכה לכן בתגובות.
ממליצה לכן בחום על הספר ״תחושת בטן״ של דר ג’וליה אנדרס. אחד הספרים האהובים עלי! קליל וכייפי לקריאה מוזמנות לדלג ישר לפרק על הקשר בין מוח הגולגולת למוח מערכת העיכול.
כרגיל, מוזמנת לכתוב לי בכל שאלה, שתפי מה דעתך, והעבירי לחברה שזה רלוונטי עבורה.
שחקו ותהנו