פנתה אלי לקוחה אהובה עם תינוק בן 10 חודשים, זוחל, מתיישב ונעמד, בבקשה לרעיונות לפעילויות במהלך היום, היא חזרה לעבודה והוא בבית עם המטפלת. ישר קפצתי על ההזדמנות והנה גם אתן מרוויחות.
איזה תקופת גיל נפלאה זו, בה התינוק או התינוקת שלך תנועתיים במרחב, מתיישבים ונעמדים, מתחילים למיין ולשכלל את תנועת האצבעות ובעיקר מאוד תקשורתיים.
בגיל הזה נפתח עולם חדש למשחקים משותפים וצעצועים שמעודדים תקשורת מוטוריקה גסה ועדינה. סדר יום של פעילויות מעשירות ומגוונות לא חייבות להיות רק בגן, ולגמרי אפשריות ואפילו נדרשות כשנמצאים בבית עם ההורים או המטפלת.
רגע לפני שמתחילות, כמה המלצות:
• אם בחרת להצטרף לתינוק.ת שלך למשחק, שימי את הנייד בצד ועל השתק, גם אם זה לכמה דקות, כך שכשאת עם התינוק.ת שלך בחוויה של משחק ולמידה תוכלי להתבונן, להגיב אליו, ליצור קשר עין ולהעשיר את הלמידה במילים (כשאנחנו עם הנייד הבעות הפנים שלנו מצומצמות מאוד, התגובות שלנו קצרות ולקוניות וקשר העין שלנו מקוטע).
• תבואי בצניעות, בהתבוננות ובעיקר תלווי את החקירה של התינוק.ת שלך במקום להוביל אותה. לאט לאט תגלי מה מעניין אותה או אותו ותוכלי להציג דברים שמעשירים ומגוונים את תחום העניין שלו. תעודדי אותה או אותו להעמיק את החקירה במשחק, אם התינוק.ת שלך כבר עסוק בחקירה, אל תמהרי להציע משחק חדש.
• פחות 'לא', ויותר מה כן – עם החקירה של הקטנטנים מגיעים גם הצבת גבולות גיזרה, מתוך רצון לשמור עליהם, מה שמובן והגיוני, בטח כשכל דבר עובר חקירה גם עם הפה. אבל, כדי שלא נבלה את כל היום בלהגיד – לא לא לא על כל דבר, אני החלטתי להחליף את ה "לא" ב – תן לי את ה – אבן/נעל/עלה…- תודה. בחיוך. ולהציע משהו אחר במקום.
• דברו איתם תוך כדי משחק. תווכו להם את מה שהם רואים / שומעים / עושים / מרגישים.
הנה מתחילות – הרשימה המלאה למשחקי תינוקות מומלצים לתקופת הגיל הזו:
מוטוריקה עדינה – משחקי השחלות, לחיצות, תיפוף, אכילה עצמאית ובעצם כל פעילות שמעודדת תנועה עם האצבעות.
משחקי קוקו הם כיפיים לאללה – צעצוע לחיצה שמתגלה החיה, להחביא דברים ולעודד אותם למצוא (כדור מתחת לקערה, אבנים בחול, צעצוע מתחת לכרית)
קוביות בגדלים שונים, חומרים שונים ומשקלים שונים.
שולחן פעילות עם מתגים נפתחים ונסגרים, לחיצים ומסתובבים. לזוחלים ניתן למקם בגובה נמוך, ועם התנועה למעלה כדאי להעלות לגובה עמידה.
בובות – חיות, תינוק.ת – לשחק תוך כדי קולות ושירים רלוונטיים.
כלי תחבורה – להסיע, לגרור ולדחוף.
קרטונים, וקופסאות – תכיני מגירה שהתינוק.ת שלך יכולים להגיע אליה ושימי שם כלי פלסטיק, עץ ומתכת בגדלים שונים, צלחות, כפות, קערות וכולי.
האמבטיה גם יכולה להיות מרחב כייפי למשחק ולמידה – עם חיות מפלסטיק, מכלים שניתן למלא, צעצועים שצפים ושוקעים.
משחקי מרקמים ותחושות – משחק בחול, בוץ, מברשות, דשא, אבנים, ניירות….
משחקי מוטוריקה גסה – יום בלגאן – לפזר כריות, מזרנים, שמיכות פוך ולעודד את התינוק.ת לזחול מעל ומתחת, להיעמד, להתיישב ובעיקר עוד ועוד לעבור ממנח למנח.
ריכוז צלילים – משחקים עם כלי נגינה שונים ומותאמים לקטנטנים. לתופף, להקיש, לפרוט על מיתר. בכל פעם צליל אחד.
טיול יומי לגן השעשועים השכונתי הוא הזדמנות נהדרת לשנות אווירה, לאתגר את התנועה והחקירה שמתרחשת בבית – נדנדות, טיפוס מלמטה למעלה על המגלשה, ניסיונות להיעמד על דברים, מפגש עם ילדים ובעלי חיים, כל אלו מספקים בדיוק את צרכי התינוק.ת.
זהו זה, שפע מטורף של רעיונות לפעילויות עם תינוקות זוחלים/נעמדים ובכלל, גם לאחים הגדולים.
מזכירה לך – בכל פעם לאט ומעט.
שחקו ותהנו 🎉