על קצה המזלג:
✔ חוש השמיעה מתפתח ברחם, בשליש האחרון להיריון. אז תינוק שומע את הצלילים שבסביבתו.
✔ תינוק נולד עם חוש שמיעה מפותח וכבר עם לידתו עובר את בדיקת השמיעה הראשונה שלו.
✔ כשתינוק צעיר שומע צליל חזק, לרוב הוא יראה את רפלקס המורו (רפלקס הבהלה). ככל שגדל התינוק, סביב גיל 3 חודשים, התגובה לצליל חזק נחלשת.
✔ הקולות שמשמיע התינוק מושפעים ממנח הגוף – בשכיבה על הגב בדר"כ ישמיע ח, ר. ככל שיגדל ויתיישב יופיעו גם צלילי פ, מ, ב.
✔ ככל שהתינוק גדל, נשים לב לתפיסה שמיעתית – זאת אומרת, המוח מפענח, מעבד ומפרש את הגירוי שנקלט מהסביבה, מזהה צלילים אופייניים לשפה ומבחין בין השפה לרעשים אחרים.
שלבי התפתחות התינוק - רעיונות לפעילות עם קטנטנים לגירוי חוש השמיעה
רגע לפני שמתחילות 💕 כרגיל אצלי, תורידי הילוך והאטי את הקצב.
חפשי הזדמנות בה התינוק או התינוקת שלך נינוחים.
שימי את הנייד על השתק ובצד ותפני זמן יקר ומשמעותי לשיחה, שירים וצלילים.
ככל שהילד או הילדה שלך גדלים, אם נדמה לך שיש קושי בשמיעה – אולי דלקות אוזניים שחוזרות על עצמן, נוזלים באוזניים, ולעיתים כתוצאה מכך – עיכוב בהתפתחות השפה, שואל הרבה 'מה', מדבר בקול רם – חשוב להתייעץ עם רופאת אף אוזן גרון או קלינאית תקשורת שמתמחה בתינוקות וילדים.
הנה מתחילות 🎈
✔ קטנטנים –
דברי אל התינוק או התינוקת שלך בכל הזדמנות.
הם אוהבים קולות גבוהים, קשר עין והמון חיוכים.
אפשרי לו או לה להגיב בחזרה, לענות. תשקיעי זמן במהלך היום בשיחה ועל הדרך תעמיקי את החיבור ותעלי את תחושת הערך שלו או שלה.
✔ ריכוז צלילים 🎻🎹🎺
תוציאי כלי נגינה מאולתרים שיש בבית, והשמיעי בכל פעם צליל אחד.
במקום לרשרש ברעשן באופן רציף 5 דקות, תני צליל, ואחריו שניה-שתיים של שקט ושוב צליל, ואחריו שנייה שתיים של שקט. השקט בין צליל לצליל משמעותי לא פחת מהצליל עצמו, כדי לייצר קשב וריכוז, ולאפשר לתינוק או התינוקת שלך זמן לעבד את המידע החדש.
✔ תשירי 🎵
אין כמו לשיר! גם אם את לא יודעת, או נדמה לך שאת מזייפת 🙃 אין על אמא בעולם, הוא מזהה את הקול שלך עוד מהרחם. וככל שהם גדלים, הצמידי שיר לפעילות (שיר מקלחת, שיר בוקר, שיר לילה, שיר אמבטיה…) זה גם כייף גדול, וגם מספר לתינוק או התינוקת שלך מה צפוי לקרות.
✔ תינוקות מתיישבים / זוחלים –
עולים רמה למשחקי סינכרון ותפיסה שמיעתית – משחקי תיפוף לפי הקצב. פעם את ופעם הוא או היא, כמו בסרטון המעולה של עמית ונופר.
✔ אחים גדולים 💪 –
משחקי הקשה ותיפוף – עם הידיים, עם הרגליים, על הגוף, על הרהיטים. את נותנת מקצב והילדים חוזרים על הרצף, אח"כ הם נותנים מקצב ואת חוזרת אחריהם. יאללה מיומנה!
✔ משחק אבחנה שמיעתית –
מי מכיר או מכירה מילה שמתחילה בצליל – או?
איזו מילה מסתיימת בצליל – לי?
הצעות למשחקים נוספים יתקבלו בברכה ובכל שאלה אני זמינה!