על קצה המזלג:
✔ העור שלנו, אחד האיברים הגדולים בגוף האדם, מכוסה בתאי חישה של מערכת המגע.
✔ אלה מעבירים לנו מידע על הסביבה:
מידע שיכול להגן עלינו – דברים חדים ומסוכנים, קור / חום.
מידע שעוזר לנו להבחין – מה נוגע בנו ובאיזה מקום בגוף, מאיזה חומר זה עשוי, צורה, משקל, מרקם וכולי.
✔ האזורים בהם יש הכי הרבה קולטי מגע הם… כפות הידיים והפה.
✔ מערכת המגע מתפתחת כבר ברחם, בשבועות הראשונים של ההריון (!) והיא סופר משמעותית וחשובה להתפתחות תקינה.
היכולת של ילדים להנות ממגע של האנשים האהובים עליהם, משפיעה על אופן ההתקשרות שלהם ומידת הביטחון. היכולת של ילדים לחקור בעצמם את הסביבה בעזרת חוש המגע, משפיעה ומזינה את חווית הלמידה.
✔ תינוקות לומדים דרך מגע (ועל זה אני יכולה לדבר שבוע שלם:))
הכנסת חפצים לפה היא פעולה תקינה ובריאה שעוזרת לתינוק ללמוד וליצור מערכת מושגים בסיסית על העולם סביבו. מערכת התחושה היא גם הבסיס למערכת החזותית (מה שאנו רואות). זאת אומרת שככל שהתינוק גדל והופך לפעוט ולילד הוא פחות ופחות יכניס חפצים לפיו, מאחר והדברים שהוא או היא חוקרים כבר מוכרים לו מהתנסות תחושתית מוקדמת יותר.
התפתחות התינוק - רעיונות לפעילות עם קטנטנים לגירוי חוש המגע הטקטילי
רגע לפני שמתחילות 💕 הורידי הילוך והאטי את הקצב.
המלצה שלי – את תניחי את הגירוי, והילד או הילדה יבחרו אם לגעת, מתי לגעת ואיך לגעת. ספרי לו או לה על המשחק החדש, הגירוי שהולך להגיע. ובמקום להציג מספר גירויים ביחד, לאט ומעט, בהתאם לגיל של הילד או הילדה ולקצב של כל אחד. תהיה קשובה. אם הוא או היא אמרו או סימנו די, אז תעצרי ותחזרו למשחק שוב בזמן אחר.
הנה מתחילות🎈
✔ חשיפה למרקמים שונים – ספוג, נוצה, מברשת, מטפחת.
בגילאים הצעירים (חודשיים-שלושה) אבחר בכל פעם גירוי אחד ואציג אותו לקו האמצע, אלטף עם המרקם החדש ביד אחת וביד השנייה, ואחכה לתגובה. חשיפה הדרגתית. אפשר בהדרגה להציג לשאר הגוף. לאט לאט.
✔ ככל שיגדלו ויהיו יותר תנועתיים – בשכיבה על הבטן, אני יכולה להציע מרקמים שונים, שהם יבחרו בעצמם במה לגעת, איך לגעת ואם לגעת. תוך שמירה על קשר עין.
מחצלת על דשא ועל חול, מברשות, כדור קוצים, עלים ואבנים….
✔ אחים גדולים 💪 יש אין סוף רעיונות למשחקי מגע ומרקמים:
להחביא בגיגית עם חול אבנים ממרקמים שונים, גדלים שונים, משחק עם צבעי ידיים, ציור עם גירים, פיסול בפלסטלינה, יצירות עם דבק, יום בוץ!! כן כן פשוט תענוג
✔ אחד המשחקים האהובים על הילדים שלי הוא משחק מישוש – פרה עיוורת:
בחרו שלושה עד עשרה חפצים (תלוי בגיל של הילד), תראו להם את החפצים, תכסו את העיניים שלהם במטפחת ותנו להם למשש ולנחש איזה חפץ זה.
אפשר לאתגר עם צורות הנדסיות (אליפסה, משולש, טרפז), עם צורות של אותיות וצורות של מספרים. יש את הגירסה של רוונצבורגר ותכלס אפשר לארגן לבד בבית.
יש לכן עוד רעיונות למשחקי מרקמים?
מוזמנות לשתף בתגובות!