הלכתי היום לחנות הצעצועים האהובה עלי כדי לחפש מתנה לאחיין המתוק שלי נבו שחוגג שנה. וואוו… איזה שפע!! ומה לבחור? והאם באמת צריך את כל זה? לרגע אחד אפילו השתעשעתי עם המחשבה שאולי אכין לו משהו בעצמי (שנפסל על הסף כי למי יש זמן…) בסוף בחרתי ערכת כלי נגינה נחמדה.
והנה הגיע לו היום החגיגי –
עוגה, נרות, בלונים וארוחה מפנקת במיוחד. קצת לפני סיום, שלב חלוקת המתנות. ו… נחשי עם מה נבו שיחק בעיקר? רמז – לא, לא עם כלי הנגינה… מה שבעיקר הגניב אותו והעסיק אותו דקות ארוכות הייתה דווקא ה א ר י ז ה . כן כן, הקרטון, הנייר, הסרט, כל אלו היו אטרקציה לא נורמלית בשבילו. זה הזכיר לי את מה שכבר שכחתי מהילדים הפרטיים שלי – מה שמעניין את הקטנטנים, אלה בעיקר דברים מהחיים האמתיים, ואם החוויה מגיעה בליווי הורה תגובתי ומתווך, אז הלמידה הרבה יותר משמעותית מכל צעצוע התפתחותי שתמצאו בחנויות.
אז מה אני בעצם אומרת? בלי צעצועים בכלל?
עם, בטח עם, אבל במידה ובהתאם לגיל.
בדיוק בשביל זה הכנתי עבורך רשימה תמציתית ומדויקת של צעצועים לתינוקות שכדאי ושווה לקנות, מלידה ועד גיל שנה. אבל לפני שצוללות פנימה, רגע אני רוצה להתעכב על 4 כללי בסיס בבחירת צעצועים:
- לאט ומעט – לא צריך לרכוש את כל החנות, אלא במידה. אמנם קיים שפע מטורף מסביבנו ומאוד קשה לבחור ואולי אפילו נדמה שאם את לא קונה עוד ועוד משחקי תינוקות, את לא מפתחת מספיק את התינוק או התינוקת שלך. אבל, לא כך הדבר. תזכרי שמאחורי כל תאוריית ה"את חייבת לקנות את זה" קיימת מערכת שיווקית משומנת היטב והרבה צעצועים לתינוקות מעוצבים כך שיקסמו להורים, ופחות מותאמים לתינוק.
- צעצועים לתינוקות מהחיים האמיתיים – בסופו של יום, ככל שהתינוק או התינוקת שלך יגדלו, מה שמעניין אותם זה להכיר את הסביבה בה הם חיים. לכן לרוב, אם יצטרכו לבחור בין לחקור צעצוע התפתחותי מנצנץ או את הנעליים שלך, נראה לי שהנעל תנצח J אז אם כך – לא כל הקנוי הוא המשובח, לעיתים תוכלי למצוא "צעצועים" משובחים אצלך בבית כמו כף וסיר, סל הכביסה או איזה קרטון ישן.
חפשי צעצועים "פתוחים" ולא "סגורים" – צעצוע פתוח זה צעצוע שכהתינוק עושה איתו משהו, קורה משהו: התינוק לוחץ והצעצוע משמיע צליל, או מרשרש והחרוזים זזים. אלה הצעצועים האהובים עליי. ככה התינוק לומד, ככל שגדל, סיבה ותוצאה וגם, שהוא יכול לייצר מציאות חדשה.
ודאי שיש לצעצוע תו תקן – אני מעדיפה לרכוש את הצעצועים לסדנאות הליווי ההתפתחותי שלי בחנויות צעצועים מובחרות ומקפידה לבדוק שיש למוצר תו תקן של מכון התקנים והתווית גיל מתאימה. כך אני יודעת שהצעצוע בטיחותי ומותר לשימוש. ואם במקרה נחה עלי רוח יצירתית והחלטתי להכין בעצמי צעצוע לילדיי הפרטיים, אז אני תמיד נוכחת ובקשר עין איתם. ככה, שלא יהיו הפתעות מיותרות.
אז יאללה, נתחיל ברשימת הצעצועים:
צעצועים לתינוקות מלידה ועד גיל חודש
בתקופה הזו אפשר להמתין רגע עם הצעצועים. רגע, רק נולד או נולדה. תני לו או לה זמן להסתגל לעולם בהדרגה, לאט לאט, מספיק עמוס בשבילם גם ככה עם כל הצלילים מסביב, הריחות, משחקי האור והחושך, המעברים.
בתקופה הזו ובעצם בכל גיל, הצעצוע הכי מגניב זו את – תאפשרי לו או לה זמן לבלות על בית החזה שלך, להריח אותך להתבונן עליך, דברי אליו בקול גבוה, חייכי המון וצרי קשר עין. אם יש עוד בני משפחה בסביבה, בני/בנות זוג, אחים אחיות וכולי, זמן מעולה להיכרות גם איתם. לא הכל עליך.
צעצועים לתינוקות מגיל חודשיים ועד ארבעה חודשים
לאט לאט קשר העין מתבסס, הראיה משתפרת, הם לומדים להרים ראש בשכיבה על הבטן ולהביא ידיים אל הפה מתוך רצון להכיר את הגוף שלהם (קשר יד-פה שמתפתח לכדי קשר עין-יד פה). סביב גיל 3 חודשים נדמה כאילו הקטנטנים "יוצאים מהקונכייה" ומגלים וערים לעולם סביבם.
אז הנה יש על מה לדבר! צעצועים לתינוקות עליהם אני ממליצה לגיל הזה:
✔ צעצועי אחיזה רכים ומרשרשים. תגרי את התינוק או התינוקת שלך בשכיבה על הגב, לקרב את שתי הידיים לקו האמצע.
✔ אפשר להיעזר גם באוניברסיטה לתינוק בשביל זה, עם צעצוע אחד במרכז, בגובה שקרוב לבית החזה של התינוק או התינוקת שלך.
✔ משחקי תינוקות עם מרקמים שונים
✔ מראה לא שבירה (אביזר נהדר לעידוד השכיבה על הבטן)
✔ ספרים צבעוניים
✔ מוסיקה 🎵 תשירי לו או לה בקולך, השמיעי מוזיקה שאת אוהבת.
ומה לגבי הקשת לעגלה? לדעתי, מיותר. טיול זה זמן מושלם ללמידה של התינוק או התינוקת – להריח, לשמוע קולות, להתבונן על הסביבה, לאפשר להם לחוות את הסביבה העשירה גם ככה, ללא העומס של עוד צעצוע מנגן ומרשרש.
צעצועים לתינוקות מגיל ארבעה חודשים ועד שבעה חודשים
בגיל הזה עיקר הזמן על משטח הפעילות, הוא על הבטן. ככל שיגדלו ויפתחו את מערכות הגוף יהפכו להיות יותר ויותר תנועתיים (התהפכויות בטן-גב, גב-בטן, סיבוב סביב ציר וראשית זחילה). לכן צעצועים לתינוקות מומלצים לגיל הזה הם כמובן של מה שציינתי לגיל הצעיר, ובנוסף, צעצועים לעידוד התקשורת והתנועה:
✔ כלי נגינה מסוגים שונים המותאמים לתינוקות.
✔ כדורים במרקמים ובגדלים שונים.
✔ רעשים בגדלים שונים, חלקם שקופים ומצלצלים, שניתן לראות את החלקים בפנים.
✔ אם עדיין נמצאת בשטח אוניברסיטה לתינוק, אז אפשר להיעזר בה כשהם שוכבים על הבטן, לטובת עידוד להושטת יד לצעצוע בגובה.
✔ ספרים צבעוניים עם תמונות גדולות, וספרי סיפור קצרים.
✔ וכמו בכל גיל – תשאירי זמן לשיחה, לשירים ולריקודים משותפים.
צעצועים לתינוקות מגיל שמונה חודשים ועד שנה
תקופת גיל נפלאה, בו התינוק או התינוקת תנועתיים במרחב, מתיישבים ונעמדים. ולכן צעצועים לתינוקות מומלצים בגיל הזה הם צעצועים לתינוקות שמעודדים זחילה כמו בשלבים הקודמים, אבל לא רק. בגיל הזה נפתח עולם חדש לצעצועי תקשורת, קביעות אובייקט (מציאת חפצים מוחבאים) ומוטוריקה עדינה.
משחקי תינוקות מומלצים לגיל זה:
✔ משחקי השחלות.
✔ משחקי לחיצה שמתגלה החיה, משחקי קוקו הם כיפיים לאללה.
✔ קוביות בגדלים שונים.
✔ שולחן פעילות עם מתגים שונים, נפתחים ונסגרים, לחיצים ומסתובבים. תחילה ניתן למקם בגובה נמוך, ועם העמידה העצמאית, להעלות לגובה עמידה.
✔ בובות של חיות, בובת תינוק.
✔ כלי תחבורה מותאמים לתינוקות שאפשר להסיע. צעצועים לתינוקות שאפשר לגרור ולדחוף.
✔ קרטונים, וקופסאות. במטבח – תכיני מגירה שהתינוק או התינוקת שלך יכולים להגיע אליה ושימי שם כלי פלסטיק – כוסות בגדלים שונים, צלחות, כפות, קערות וכולי.
✔ האמבטיה גם יכולה להיות מרחב כייפי למשחק ולמידה – עם חיות מפלסטיק, מכלים שניתן למלא, צעצועים שצפים.
זהו זה. שפע מטורף של רעיונות לצעצועי תינוקות.
מזכירה לך – בכל פעם לאט ומעט.
אסיים בדבר הכי משמעותי בעיני:
כשאתם משחקים ביחד, את והתינוק או התינוקת שלך, מדי פעם, שימי את הנייד בצד על שקט. כך את מאפשרת לשניכם להעמיק בחוויה המשותפת ללא הסחות דעת. כך שניכם בחיבור ובתשומת לב.
אז, שחקו ותהנו,
שלך ענבל